keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Vähemmän vai enemmän kuin osiensa summa?

Joukkuepallopelit ovat läpi historiansa henkilöityneet tähtipelaajiin, kuten Messi tai Neymar meneillään olevissa jalkapallon MM-kisoissa. Tähtipelaajat ovat tähtipelaajia, koska ovat näkyvästi meritoituneet maailman huippuseuroissa ja/tai maajoukkueissa. Yhtälö on markkinataloudellisesti selvä peli medialle ja faneille: tähtikultti myy. Valmentajat ja ko. organisaatioiden johtajat kuitenkin tavoittelevat absoluuttista joukkuemenestystä kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Onko enemmän tähtipelaajia aina parempi kuin vähemmän menestyksen kannalta? Kysymystä tutki Roderick Swaabin (INSEAD; Ranska) ja Adam Galinskyn (Columbia University; Yhdysvallat) johtama tutkimusryhmä laajan tutkimussarjan[1] kautta. Tämä kysymys nousee entistä merkityksellisemmäksi tarkastellessa joukkueiden kuten Costa Rica menestystä MM-kisoissa ja toisaalta eri tähtisikermien menestymättömyyttä eri lajeissa.


Tutkimusryhmä asetti hypoteesin, jonka mukaan toimintaympäristöissä, joissa  ympäristön toimijoiden tehtävillä on korkea keskinäinen riippuvuus (eng. ’task interdependence’) esiintyy myös ns. lahjakkuuden ylikuormitus –efektiä. Tutkimussarja koostui neljästä eri tutkimuksesta, jossa ensimmäiseksi tutkittiin ihmisten uskomuksia lahjakkuuden ja joukkuemenestyksen keskinäisestä suhteesta, toiseksi näiden uskomuksien esiintymistä tosielämässä (jalkapallon maajoukkueet). Kolmannessa tutkimuksessa perehdyttiin huippukoripallojoukkueiden sisäisen yhteistyön laatuun (eng. intra-team coordination) 10 vuoden ajalta keskittyen edelleen lahjakkaiden huippupelaajien määrän ja joukkuesuorituksen suhteeseen. Neljännessä tutkimuksessa verrattiin alkuperäistä hypoteesia toimintaympäristössä (baseballissa), jossa on tutkitusti huomattavasti itsenäisempi, ja täten matalampi keskinäinen tehtäväriippuvuus, kuin vaikkapa koripallossa ja jalkapallossa.

Ajatus tähtipelaajien ylitarjonnan aiheuttamasta negatiivisesta riskistä huippusuoritukselle ei ole missään nimessä uusi. Vanha sanontakin ”liian monta kokkia yhdessä keittiössä” sen kertoo, että tehtävien ja roolien päällekkäisyys on lopputuloksen kannalta riski. Satunnaisia anekdootteja pidemmälle tämän ilmiön todellisuutta, ja etenkin raja-arvoja, ei ole aiemmin tutkittu kuitenkaan näin laajasti.

Uskomukset ja joukkuemenestys


Ihmisten odotukset tulevia tapahtumia ennustaessa saattavat usein perustua yksinkertaisiin kausaalisiin (syy-seuraus) uskomusjärjestelmiin. Erilaiset ilmiöt ilmenevät heuristiikoille kauniin harmonisessa lineaarisessa suhteessa toisiinsa. Näin myös tapahtui tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa, joissa 37 tutkimukseen osallistuneen tuli ennakoida 1) yrityksen menestyminen 1-10 –asteikolla (1 = erittäin huono suoritus; 10 = erittäin hyvä suoritus) perustuen  ’huippulahjakkaiden’ työntekijöiden osuuteen (10-100%, 10% nousuin) koko yrityksen työntekijämäärästä. Toisessa rinnakkaistutkimuksessa vastaava määrä osallistujia valitsi jalkapallomaajoukkueeseen päävalmentajan roolissa avauskokoonpanon pelaajista, jotka oli sijoitettu kahteen kategoriaan: ’huippulahjakkaat’ ja ’ei-huippulahjakkaat’ perustuen pelaajien sen hetkiseen seurastatukseen ja henkilökohtaisiin saavutuksiin. Tämän jälkeen heidän piti ennakoida 1-7 asteikolla (1=erittäin heikko, 7=erittäin menestyksekäs) odotuksensa joukkueen tulevasta menestyksestä.

Tulokset paljastivat selkeän odotuksen huippulahjakkuuksien osuuden määräävän lineaarisesti myös joukkuemenestyksen – eikä tässä saavuteta missään vaiheessa pistettä, jossa menestys lähtisi laskuun (kts. kaavio 1). Osallistujien odotus oli että enemmän tuottaa enemmän ja tutkijat uskovat tämän edustavan myös valtaosaa väestöstä. Yksinkertaista.

kaavio 1: Ennakoitu lahjakkuuden ja menestyksen suhde

Enemmän ei osoittautunutkaan olevan loputtomasti enemmän tutkittaessa maajoukkueiden menestystä FIFA:n alaisissa kilpailuissa suhteessa joukkueen huippupelaajaosuuteen (’pelaa huippuseurassa’ – lähde: Deloitte Football Money Leaguen jalkapalloaktiviteetteihin keskittynyt ranking). Vaikkakin joukkueiden menestyksellä ja lahjakkuudella oli merkittävä positiivinen korrelaatio, vaikutus oli kvadraattinen (kts. kaavio 2) – eli suoritus kasvoi suhteessa huippulahjakkuuteen ainoastaan tiettyyn pisteeseen asti, jonka jälkeen suoritus lähti laskemaan huippulahjakkuuksien osuuden kasvaessa.

kaavio 2: Joukkuesuoritus ja huippulahjakkuuksien osuus jalkapallon maajoukkueissa
Vaikka huippulahjakkuuksien osuus ja joukkuemenestys kasvavat alkuvaiheessa jyrkän lineaarisesti, muuttuu suhde 20% jälkeen kaarevaksi eli huippulahjakkaiden kasvavan osuuden merkitys joukkuemenestykselle tasaantuu, kunnes saavuttaa tuon aiemmin mainitun kääntöpisteen. Data kyseisessä tutkimuksessa perustui neljän vuoden (2010-2014) aikavälille maajoukkueissa. Ilmiön taustojen ymmärtäminen vaatii laajempaa otantaa, sekä siihen vaikuttavien mekanismien tunnistamista.

Joukkueiden sisäinen yhteistyö kentällä


Seuraavaksi tutkijat perehtyivät ilmiön esiintyvyyteen kansallisessa, ja maailman johtavassa, koripallosarjassa (NBA) viimeisen 10 vuoden aikana. Edelleen huippulahjakkuuksien osuuden ja joukkuemenestyksen suhde oli samantyyppinen kuten aiemmassa jalkapallotutkimuksessa (kts. kaavio 3). Joukkuemenestyksen muuttujana toimi joukkueiden kausittaiset voittoprosentit.

kaavio 3: Joukkuesuoritus ja huippulahjakkuuksien osuus NBA:ssa 
Joukkueiden sisäistä yhteistyötä kentällä tarkasteltiin kolmen muuttujan kautta: (1) pelikohtaiset keskiarvoiset koriin johtaneet syötöt, (2) korintekoprosentti (eng. field-goal percentage), joka lasketaan kaavalla: tehdyt pelitilannekorit/pelitilannekoriyritykset, sekä (3) pelikohtainen puolustuslevypallojen keskiarvo. Tutkijoiden mukaan kyseiset muuttujat kaikki heijastivat nimenomaisesti yhteistyön laatua sekä tehoa kentällä. Kaikkien kolmen muuttujan keskiarvo laskettiin ja yhdenmukaistettiin (logaritminen).

Joukkuemenestyksellä kuin myös huippulahjakkuudella oli merkittävä positiivinen yhteys joukkueen sisäiseen yhteistyöhön kentällä – loogista, luonnollisesti. Mielenkiintoista oli huomata että joukkueen sisäinen yhteistyö saavutti normaalitason, kun joukkueen huippulahjakkuuksien osuus saavutti 30% ja jatkoi loivaa kasvua noin 60% asti, jota seurasi taas kääntöpiste.

kaavio 4: huippulahjakkuuden osuus koripallossa ja joukkueen sisäisen yhteistyön suhde 
Vielä vahvistaakseen alkuperäisen hypoteesinsa pätevyyden ainoastaan korkean keskinäisen riippuvuuden tehtävissä, kuten jalkapallossa ja koripallossa, tutkijat analysoivat samaiselta 10 kauden ajanjaksolta huippulahjakkuuden osuuden suhteen (perustuen Wins Above Replacement –muuttujaan) joukkuemenestykseen baseballissa. Aikaisempiin tutkimuksiin perustuen baseball luokiteltiin sisältävän pääosin matalan keskinäisen riippuvuuden tehtäviä, stop-and-go henkisesti. Ja hypoteesihan piti. Baseballissa huippulahjakkuuksien osuuden kasvaessa joukkuemenestys ei missään vaiheessa saavuttanut kääntöpistettä, vaan jatkoi kasvua.

kaavio 5: Joukkuesuoritus ja huippulahjakkuuksien osuus baseballissa

Mitä opimme tai saatoimme oppia?

 

Ihmisten uskomukset ja odotusarvot huippulahjakkuuden suhteesta joukkuesuoritukseen olivat monotonisen lineaarisia. Toiseksi, näissä uskomuksissa joukkuesuorituksen kasvunopeus suhteessa huippulahjakkuuteen yliarvioitiin tuon alkunykäyksen jälkeen. Vauhtisokeutta vai ymmärtämättömyyttä? Kenties juurikin tuo huippulahjakkuuden vaikutus alkuvaiheessa luo odotusarvon vaikutuksesta vakiona, myös lukumäärän noustessa, paremman informaation puuttuessa. Joukkueet ja korkean tehtäväriippuvuuden työorganisaatiot/projektiryhmät voivat siis saavuttaa optimaalisen suorituskyvyn 40-60% huippulahjakkuusmäärällä.

Tutkijoiden kategoriointikriteereiden perusteella Lois van Gaal pudotti huippulahjakkuusprosentin Hollannin maajoukkueessa 2012 EM-kisojen jälkeen 76% aina 43%. Hollanti eteni tappiotta Brasilian MM-kisoihin ja on tätä kirjoittaessa valmistautumassa puolivälieräotteluun Costa Ricaa vastaan – edelleen tappioitta.

Ennen horisontissa houkuttavasti kutsuvien johtopäätöksien sarjatulta on välttämätöntä kyseenalaistaa tutkimuksen peruspilarina käytetty huippulahjakkuus -käsite. Huippulahjakkuus on erittäin yhteydestä riippuva ja yleisenä käsitteenä häilyvä. Tämän määrittämiseen käytettiin pelaajien seurastatusta (jalkapallo) kuin myös laskennallista vaikutusta joukkueen menestykseen, Estimated Wins Added -muuttujan (koripallo) kautta. Jälkimmäinen on konkreettisempi, kun taas jalkapallotutkimuksessa luotetaan huippuseurastatuksen voimaan. Tuon statuksen yleinen pätevyys on kyseenalainen, vaikka luotettaisiin siihen että käytettävissä olevan informaation perusteella huippuseurat jalkapallossa rekrytoisivat pääosin pelipaikoillaan parhaimpia pelaajia. Valitettavasti ’käytettävissä oleva informaatio’ ei ole jalkapallossa vielä tänä päivänäkään pätevästi ennustanut jalkapallosuorituksen kollektiivista laatua. Esimerkiksi pelaajien syöttöprosenteilla on jokin vielä-määrittämätön kollektiivinen riippuvuussuhde joukkueen pelisysteemiin, joukkueen muihin pelaajiin, vastustajien systeemivarianssiin, kuin myös vastustajien vastaavaan pelialueen pelaajien ominaisuusvarianssiin. Näitä ei ole vielä tiettävästi useat huippuseuratkaan kyenneet erottelemaan toisistaan. Koripallosta en kykene kommentoimaan tarkemmin.

Mistä sattumanvarainen henkilö voi tietää pelaajan olevan huippulahjakas? Edes muutama viitteellinen mittari (esim. maalit/laukaisut, syöttöprosentti, korkean intensiteetin juoksumatkat) ei tarjoa yksiselitteistä informaatiota. Jos pelaaja suoriutuu yksilöllisten ja kollektiivisten mittareiden mukaisesti loistavasti jossain tietyssä ympäristössä, onko menestys osoitus universaalista osaamisaluekohtaisesta lahjakkuudesta vai ympäristön ja yksilön keskinäisestä korkeasta soveltuvuudesta. Käänteisesti, yksi epäonnistuminen määrätyssä toimintaympäristössä ei ole taas korkean riippuvuussuhteen tehtävissä välttämättä tulkittavissa universaalina pätevyyden puutteena. Jalkapallon parissa työskenteleville video- ja data-analyytikoille oli monta vuotta epäselvää miksi Luka Modric oli monta vuotta suurseurojen kiikarissa. Minulle se on vielä tänä päivänäkin.

Tarkempia yksilökeskeisiä lahjakkuuden ennustavuusmuuttujia odotellessa itse kallistuisin systeemiajatteluun. Tässä tutkimuksessa siihen viitattiin joukkueen sisäisenä yhteistyönä kentällä, mutta tämänkin muuttujan voima ja pätevyys on suoraan riippuvainen sen muodostamiseen käytetyistä osamuuttujista (esim. koriin johtaneet syötöt, korintekoprosentti ja puolustuslevypallot). Tärkeää onkin selvittää näiden osamuuttujien globaali (kaikki sarjat ja tasot) pätevyys kollektiivisen pelisuorituksen laadun sekä tehon ennustamisessa. Kyseisessä tutkimuksessa käytetyt muuttujat vaikuttivat enemmänkin laadukkaan yhteistyön lopputuloksilta – mikä sinänsä on tärkeä virstanpylväs – muttei avaa suorituksen kokonaisjatkumoa, eli vastaa kysymykseen: miten tähän päädyttiin? Miksi syöttö johti koriin näin useasti? Miksi puolustuslevypallot voitettiin tietyllä prosentilla ja miksi korintekoprosentti oli noinkin korkea?

Olemme taas väistämättä guru-ajattelun reunalla, jolloin joudumme nöyrästi ratsastamaan jonkin yleisesti kunnioitetun asiantuntijan tai valmentajan tulkinnoilla ja näkemyksillä ymmärtääksemme joukkueen sisäistä yhteistyötä. Liikutaan harmaalla alueella, joka voi estää todellisen konkreettisen, pitävän ja luotettavan ymmärryksen kehittymistä pitkällä aikavälillä.

Jalkapallossa ja muissa joukkuepalloilulajeissa mahdollisimman henkilöriippumaton mittari arvioimaan joukkueiden sisäistä yhteistyötä/kollektiivista suorituskykyä olisi toivottava.

kuvat 1 & 2. kollektiivisen joukkuesuorituksen analyyseja[2] 
Kollektiiviseen suorituksen laatua tutkivia tieteellisiä julkaisuja on viimeisen 10 vuoden aikana ilmestynyt yhä tiheämpään. Huomiota on kiinnitetty mm. joukkueen syöttöketjuihin [2, 4], joukkueen sijoittumiseen ja etäisyyksien hajontaan kentällä suhteessa vastustajaan [2], sekä useamman pelaajien liikkeiden yhdenaikaisuuteen [3] – kts. yllä olevat kuvat. Näiden tutkimusalueiden kautta tunnistettavat laatutekijät eivät välttämättä ainoastaan avaa ovia pelitaktisiin tekijöihin, vaan myös omaan pelisysteemiin soveltuvien pelaajien tunnistamiseen, ja vieläkin tärkeämpää, kasvattamiseen.
Sitä ennen moni ihmismieli tyytyy sivuuttamaan monimutkaisen kysymyksen ’joukkueen sisäisen yhteistyön laatutekijöistä’ ja tyytymään vastaamaan ainoastaan helpompaan kysymykseen ’mikä omasta mielestäni on selittävä laatutekijä’. Keskustelu ei todellisuudessa etene. Näin ollen huippulahjakkuuden kuvaajat, joukkueiden yhteistyötä avaavat subjektiiviset analyysit ja niihin valmentavat menetelmät pysyvät ainoastaan yksittäisten ihmisten näkemyksinä. Mitä enemmän nämä näkemykset omaksutaan lajiyhteisöissä ja sidosryhmissä laadukkaina sekä todenmukaisina, sitä voimakkaampia ja toimintaa ohjaavia niistä muodostuu. Yksilöiden subjektiivisiin havaintoihin perustuvat uskomukset lisäävät monimuotoisuutta maailmassa, mutta yhtälailla vääriä kuin oikeitakin.

Voin siis kertoa Costa Rican menestyksen MM-kisoissa johtuvan erinomaisesta joukkueen sisäisestä yhteistyöstä tilanteenvaihdoissa ja tarvittavasta määrästä huippulahjakkuuksia yhdistettynä joukkueen muihin pelaajiin, mutta sinuna en uskoisi sanojani.

Päälähde:

[1] Swaab RI et al. (2014) The Too-Much-Talent Effect: Team Interdependence Determines When More Talent is Too Much Versus Not Enough, Psychological Science, In Press

Muut lähteet:

[2] Duarte R et al. (2012) Sports Teams as Superorganisms, Sports Medicine, 42:8, 633-642

[3] Folgado H et al. (2014) Competing with lower-level opponents decrease intra-team movement synchronization and time-motion demands during pre-season soccer matches, PLoS One, 9:5, e97145

[4] Willer R et al. (2012) Reciprocity on the hardwood: passing patterns among professional basketball players, PLoS One, 7:12, e49807

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti