maanantai 12. marraskuuta 2012

Ravintona reseptilääkkeet


Paljastan tässä uusimassa blogikirjoituksessa ’mullistavan’ maailmanlaajuisen salaisuuden, joka ilmenee voimakkaasti etenkin länsimaisissa hyvinvointivaltioissa kuten Suomi. Olemme erehtyneet juomaan nuoruuden lähteen sijaan pitkäikäisyyden lähteestä. Tai tarkemmin ottaen, syömään. Melkeinpä joka ikinen päivä viimeisinä 20-40 elinvuotena. Joku pitkäkyntinen on nimittäin onnistunut vakuuttamaan suurimman osan kansasta uskomaan että pitkäikäisyyden lähde sijaitsee apteekissa lääkärin kirjoittamaa reseptiä vastaan, ja että suurimman osan meistä tulisi kuolla pitkäaikaissairauksiin kuten sydän- tai verisuonitautiin, aineenvaihdunnallisiin sairauksiin, syöpään, tai jopa tuki- ja liikuntaelinsairauteen. Valitettavasti, parahin lukija, olet uskoakseni lukenut tässä tapauksessa kenties väärän sadun.


Maailman terveysjärjestö, WHO, julkaisee noin neljän vuoden välein katsauksen johtavista kuolemansyistä ja kuolleisuusriskeistä eri maanosissa ja valtioluokituksissa. Tässä katsannossa termi ’hyvinvointivaltio’ koskeekin ainoastaan sosioekonomista tilaa ennemmin kuin kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Johtavana kuolleisuuden riskinä länsimaisissa valtioissa on sydän- ja verisuonisairaudet kuten sepelvaltimotauti, arteroskleroosi ja korkea verenpaine, jotka usein myös ovat sidoksissa toisiinsa. Suomessa nykyisellään noin puoli miljoonaa ihmistä vastaanottaa KELAn tukea lääkärin määräämiin verenpainelääkityksiin vuosittain. Toisinsanoen, melkein kymmenen prosenttia koko kansasta!

Kansainvälisesti merkittävän osoituksen sydän- ja verisuonitautien suhteellisesta kasvusta kuolleisuusriskien kärkeen antaa yhdysvaltalainen tilasto (Morbidity and Mortality Weekly Report, 1999), joka näyttää massiivisen muutoksen viimeisen 100 vuoden ajalta. Vaikka lääketieteellinen kehitys ja johdonmukaiset rokotusohjelmat ovat auttaneet kitkemään infektiotautien kuolemia merkittävästi on suhteellinen kehitys kuitenkin hälyttävää. Voin myös paljastaa ettei 100 vuotta sitten syöty kevyttuotteita säännöllisesti. Miksi muutos?


Toinen esimerkki Suomessa vallitsevasta hälyttävästä kehityksestä pitkäaikaissairauksien osalta on tyyppi II diabeteksen yleistyminen ja jatkuva tilastollinen kasvu. Lyhyesti, tyyppi I diabetes nähdään nykytutkimuksen osoittamien tuloksien perusteella enemmänkin periytyvänä sairautena kun taas tyyppi II on vahvasti leimautunut elämäntapasairaudeksi, joka näkyy korkeina verensokeriarvoina, jonka pohjalta kehittyy ns. insuliiniresistanssi soluissa.


Minkä takia lukijan tulisi sen enempää em. tilastoista ja kehityksestä välittää, jos oma terveyskäyttäytyminen ei ole prioriteettilistalla muutenkaan kärkisijoilla? Siinä tapauksessa voidaankin viitata sanontaan ’Money talks’. Suomeen on kehitetty upea sosiaaliturvajärjestelmä, joka takaa terveydenhuollon jokaiselle kansalaiselle tulotasosta riippumatta. Valitettavasti kansantaloudellisesti pitkäaikaissairauksista on tulossa valtava rasite ja menoerä. Viimeisen 15 vuoden terveydenhuoltotilastot (kts. ao. taulukko) osoittavat mitkä kuluerät ovat kasvaneet merkittävästi: erikoissairaanhoito ja lääkkeet. Tämän tilaston kun yhdistää pitkäaikaissairauksien kehityskäyrään voidaan ennustaa tulevina vuosikymmeninä vieläkin räjähdysmäisempää kasvua terveydenhuollon kuluissa.
Kunnallisvaaleissa poliitikot toivat (osaksi vain vaalilauseina) esille ennaltaehkäisevän terveyskäyttäytymisen ja informaation tarvetta. Tarve on todellinen ja akuutti. Usein ihmiset argumentoivat ruokakulujen kasvulla syitä olla ostamatta laadukkaita ja kalliimpia raaka-aineita. Toisaalta useat näistä henkilöistä myös asenteensa ja lyhytnäköisyytensä takia voivat tulevaisuudessa altistua valtaville lääkekustannuksille, vieläpä eläkeiässä. Kuinka kalliita ne orgaanisesti tuotetut liha- ja viljatuotteet lopulta ovatkaan kun vaakakupissa painaa tulevaisuuden lääketieteellisen hoidon/lääkityksen aiheuttamat kustannukset. Samassa myös elämän laatu on heitetty viimeisiksi vuosikymmeniksi viemäristä alas.

Mitä jos valitsisimme toisin? Miten? Siitä tulevissa blogikirjoituksissa.

Lähteet:


American Journal of Medicine 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti