tiistai 11. joulukuuta 2012

Vastine ”Agit prop vai paasikivimäinen realismi” –artikkeliin


Urheilulehdessä (49/12) 7.12.2012 julkaistu Juha Vallan kirjoittama artikkeli Suomen juniorijalkapallovalmennuksen ja pelaajakehityksen nykytilasta tilastojen valossa toimi konkreettisena keskustelunavauksena. Vallan työ muistutti kuin taitavan epidemiologin analyysia tappavan epidemian leviämisestä apokalyptiseksi pandemiaksi – vaihe vaiheelta. Tappava virus ei kuitenkaan parane ainoastaan tiedostamalla sen olemassaolo. Vaaditaan innovatiivinen ja toimiva vastastrategia. Esitän tässä vastineessa oman versioni ongelmakohdista ja muutostarpeista.


Vale, emävale, tilasto.

Laajassa artikkelissaan Valla avasi suomalaisen pelaajatuotannon ja kansainvälisen kilpailukyvyn puutetta eriarvoisten makrotason tilastollisten mittareiden kautta selventääkseen tilanteen vakavuutta. Mittareina toimivat mm. Suomen FIFA-ranking muutokset, mies- ja poikamaajoukkueiden menestys (tai sen puute), yli 2 miljoonan euron arvoisten pelaajien tuotanto/myynti (lähteenä Transfermarkt.de), Suomen UEFA-coefficient (maa- ja seurajoukkueiden kansainvälinen menestys Euroopassa). Näiden muuttujien heikkojen arvojen johdosta artikkelissa on keskitytty ristiinnaulitsemaan edesmennyttä Kaikki Pelaa –ohjelmaa isoimpana syntipukkina nykytilanteeseen.

Olen henkilökohtaisesti uskonut urheilukilpailun johdosta syntyvän tuloksen rehellisyyteen ja arvokkuuteen kilpailijalle (lue: pelaajat), jonka vuoksi en tukenut enkä myöskään uskonut em. Kaikki Pelaa –ohjelman sisältöön. Itse asiassa toimin aivan kuten Valla ja hänen kollegat. Todellinen suurin ongelma ei kuitenkaan ole syntynyt muutaman vuoden kestäneestä sosiaaliliikuntaohjelmasta. Ongelma ei myöskään ole raha yksissään, jota vaaditaan ”ammattivalmentajien” palkkaamiseen.

Valitettavasti (tai onneksi) noin 2000 euron bruttotulot kuukaudessa eivät tee yhdestäkään osaavaa ammattivalmentajaa. Totuuden nimissä ammattivalmentajarekrytointi suoritettaisiin nykyisen valmentajakunnan seasta, joka tarkoittaisi kokopäiväistämistä. Vaikutus pelaajatuotannon tasoon ja kokonaismenestykseen olisi minimaalinen, jos toimenpide olisi näin pelkistetty.

Tarvitaan menetelmä – tavoitteellisesti maailman tehokkain menetelmä. Metodi, joka ei ole riippuvainen yksittäisen seuravalmentajan palkkakuitista tai valmentajakunnan vaihtuvuudesta sekä siirroista. Tehokkaan menetelmän luominen taas vaatii johdonmukaista ja merkityksellistä tutkimusta. Tutkimus, ja myöhemmin valmennusprosessin edelleenkehittäminen, vaatii luotettavia sekä relevantteja mittareita, joilla on yhteys itse pelisuorituksen laatuun..


Mittareita ja tutkimustoimintaa nykyisellään hallinnoi Sami Hyypiä Akatemia, ja sen johtaja Kyösti Lampinen tukenaan tutkija Hannele Forsman. Kuten Valla artikkelissa alleviivaa, on Lampinen henkilönä kokonaisvaltaisesti valmennusta lähestyvä innovatiivinen tekijämies. Valitettavasti sovelletusta testipatteristosta, lähtien tekniikkakisaradoista, harhautus- ja käännöstesteistä, sekä yleisten fyysisen suorituskyvyn ja liikunnallisuuden testeistä ei saada tarpeeksi merkityksellistä informaatiota. SHA:n käyttämästä psykologisesta arviointipatteristosta voin antaa varauksettoman kehun, mutta tämäkin hukkuu mittariviidakkoon.

Liikaa mitataan ns. suljetun taidon suorituksia, joilla toivotaan olevan viitearvoa itse kentällä tapahtuvaan suoritukseen. Toivotaan. Vallan esittämä ensimmäinen pelaajakehityskriteeri tekniikkakisamerkkien suhteellisen nousun tarpeesta on rehellisesti täysin toisarvoinen. Vaikka pelaajatuotannon kehittyminen voisikin heijastua kasvuna tekniikkakisoissa, on hyödytöntä tuhlata työtunteja ja aikaa täysin epäsuorien mittareiden arviointiin, jos sen saman ajan voisi käyttää pelaamiseen arviointiin.


Suomalaisen jalkapallon menestymättömyys ei ole kiinni askelharhautuksien, Cruyff-käännösten tai ponnauttelutulosten heikoista tuloksista. Ongelma on pelin ymmärtämättömyydessä. Jalkapallon valmentamista lähestytään turhan pilkotusti tekniikan, taktiikan, fysiikan, psykologian ja sosiaalisen aspektin kautta. Yksinkertaisuudessaan: jalkapallo on laadukkaimmillaan yhdenaikaista ryhmän käyttäytymistä. Valmennetaan siis ryhmän käyttäytymistä kentällä eri ärsykkeitä vastaan. Avointa taitoa (ennaltamäärittömät tilanteet).

Jos ja kun analyysia tehdään tekniikasta ja fysiikasta, tulisi se pääsääntöisesti tehdä pelin kautta. Mitä kehossamme ja mielessämme tapahtuu pelin sisällä tai jälkeen. Toiseksi, jos mittareita halutaan tuoda pelin ulkopuolelta (esim. nopeustestejä), tulisi niiden pätevyystaso olla tutkittua ja korreloida jalkapallosuorituksen kanssa edes jollain tasolla. Pelkät mutu-pohjaiset ideat ja innostuneisuus ei ole riittäviä tekemään Suomesta kilpailullisen kansainvälisessä jalkapallossa. Kaikkien palloilulajien ydin on pelissä, joka on äärimmäisen monimutkainen vuorovaikutteinen usean tekijän dynaaminen prosessi. Yksinkertaistamisen ja sokean tekemisen sijasta, suosittelisin kaikkia toimijoita pysymään itse ytimessä.

Katsotaan peliä. Tutkitaan peliä. Suunnitellaan peliä. Valmennetaan peliä. Pelataan peliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti