keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Mittareiden merkitys joukkuepallopeleissä: seuranta (osa 3/3)

Aikajaksoissa siirryttäessä kuukausista ja vuosista päiviin sekä viikkoihin muuttuu testaaminen seurannaksi. Päivittäisellä seurannalla pyritään luomaan kokonaiskuva joukkueen ja pelaajien akuutista valmiudesta. Seurannan merkitys joukkuepalloilulajeissa korostuu tiheästä (viikoittaisesta) pelitahdista johtuen, jolloin keskushermoston, hormonaalisen järjestelmän ja neuromuskulaarisen toiminnan rasitus helposti kasautuu.

Kasautuva rasitustila voi joko olla kontrolloituna toiminnallista (johtaa kehitykseen) tai kontrolloimattomana epätoiminnallista (johtaa lamauttavaan ylikuormitustilaan/ylikuntoon)[21]. Epätoiminnallisen ja jatkuvan ylikuormitustilan seurauksena pelaaja altistuu herkemmin ylähengitystieinfektioiden ja ylikunnon lisäksi myös muille loukkaantumisille (esim. alaraajojen lihas-, jänne- ja nivelsidevammat) johtuen neuromuskulaarisen liikekontrollin heikentymisestä[21].


Kuva 2. Akuutti valmius: muuttujat ja tekijät
Yksilöllisen ja koko joukkueen psyko-fysiologista tilaa olisi tarpeellista seurata kahden ison kokonaisuuden vuorovaikutuksen kautta. Nämä kokonaisuudet koostuvat harjoituskuormasta ja palautumisesta/kehittymisestä (kuva 2.). Kuten kuvan alaosassa on havainnollistettu, johtaa harjoituskuorma akuuttiin suorituskyvyn laskuun, kun taas toimiva palautuminen johtaa suorituskyvyn palautumiseen joko normaalitasolle tai kehittymiseen. Jos molemmat kokonaisuudet eivät ole kunnossa suhteessa toisiinsa, ei kehitystä tapahdu. Toisaalta jo pelkästään ylisuuri/heikosti ajoitettu harjoituskuorma ja/tai heikko palautuminen harjoituksien sekä pelien välissä, voi johtaa epätoivottuun suorituskyvyn laskuun. Tässä osiossa pyrin tuomaan esille mahdollisia mittareita yllämainittujen kokonaisuuksien hahmottamiseen yksilö- ja joukkuetasolla.

Samoin kuin testaamisen kohdalla on tärkeätä ymmärtää ettei seurannan kohdalla päästä heti nopeaan päätöksentekoon numeroita silmäillessä. Arvailun sijasta päätöksentekoon pääseminen vaatii taas kerran järjestelmällistä tietopankin kokoamista, jatkuvaa analysointia, sekä mielellään tilastollista mallintamista, jotta suorituskyvyn laskuun/nousuun suhteessa sovellettuun harjoituskuormaan tai palautumistoimenpiteisiin voidaan löytää yhteyksiä. Osaksi tästä johtuen ei mittareita kannata ottaa liiaksi, jotta kerättävien datapisteiden määrä päivää ja harjoitusviikkoa kohden pysyy järkevissä suhteissa.

Kokonaiskuva

Ennen kuin ainuttakaan harjoituskuormaan tai palautumiseen liittyvää muuttujaa aletaan seuraamaan ja/tai analysoimaan, tulisi aloittaa loukkaantumisten ja sairauksien seuranta, koska näiden avulla nähdään konkreettisesti: kuinka paljon ja milloin pelaaja on ollut harjoitus- ja pelikyvytön. Kyseisen seurannan tulisi olla tiukasti sidoksissa myöhemmin määriteltäviin harjoituskuorman ja palautumisen seurantaan.


Pelkästään palautumisajalla (päivissä) on löydetty merkittävä suhde otteluissa ja harjoituksissa tapahtuviin loukkaantumisiin huippujalkapallossa. Etenkin etu- ja takareisivammojen lukumäärä lisääntyi merkittävästi, kun palautumisaika oli <4 päivää verrattuna >6 päivään[22]. Samainen 11-vuoden seurantatutkimus osoitti myös nivelsidevammojen määrän lisääntyvän tiheän ottelutahdin seurauksena.


Kaavio 7. Loukkaantumisten syyt harjoituksissa / FIFA 2010
Kaavio 8. Loukkaantumisten sijaintien %osuudet / FIFA 2010
FIFA:n lääketieteellisen komitean johtaja Jiri Dvorakin julkaisemassa tutkimuksessa[23] raportoitiin 125 otteluissa ja 104 harjoituksissa tapahtunutta loukkaantumista vuoden 2010 jalkapallon MM-kisojen aikana. Kaaviot 7. Ja 8. havainnollistavat prosentuaalisesti harjoituksissa tapahtuneisiin loukkaantumisiin johtaneet syyt sekä loukkaantuneet vartalon osat. Molemmat kaaviot kertovat murheellista tarinaa – 76.9% loukkaantumisista harjoituksissa sijoittuu alaraajoihin (reidestä alaspäin) ja jopa 35% kaikista loukkaantumisista on joko ylirasitus- tai uusiutuvia vammoja.

Viesti on selvä: loukkaantumisten ennaltaehkäisy ja niiden uusiutumisten välttäminen tulisi kuulua jokaisen valmentajan ykkösprioriteetteihin. Etenkin uusiutuvien ja ylirasitusvammojen kohdalla on tärkeätä olla yhdenmukainen loukkaantumis- ja sairaustilasto, kun uusia kausi- ja harjoitusohjelmia suunnitellaan joukkueille sekä pelaajille.

Tilastoinnin tulisi sisältää yksilöllisesti ainakin:
  • ·      Loukkaantumisen/sairastumisen tyyppi (esim. flunssa ja kuume)
  • ·      Alkamispäivämäärä ja päivä
  • ·      Poissaolon kesto päivissä (ei kykene osallistumaan normaaliin joukkueharjoitteluun)
  • ·      Mahdollisen yksilöllisen kuntoutuksen alkamis- ja päättymispäivämäärä 

Harjoituskuorma

Aluksi on aiheellista tarkentaa ettei termi ’harjoituskuorma’ rajoitu ainoastaan harjoituksiin, vaan koskee myös otteluita. Harjoituskuorma koostuu niin ulkoisista kuin sisäisistä psyko-fysiologisista muuttujista. Käytännössä ulkoiset muuttujat vastaavat suunniteltua harjoituskuormaa, kun taas sisäiset kuvaavat harjoituksen aikaista tai välittömästi sitä seuraavaa psyko-fysiologista reaktiota ulkoisiin muuttujiin (ja muuhun määrittelemättömiin ympäristötekijöihin).

Kontrolloitu harjoittelun seuranta käynnistyy yksityiskohtaisesta suunnittelusta jokaista suoritettavaa harjoitusta, ja sen harjoitetta kohden. Ilman näitä, ei sisäisiä muuttujia kyetä arvioimaan luotettavasti. Excel-laskentataulukon käyttö on määrällisen seurannan kannalta kannatettava ratkaisu jokaiselle joukkueelle.

Ulkoiset muuttujat

Harjoituksen modaliteetilla tarkoitetaan tyyppiluokitusta – oli kysymyksessä sitten tekniikka-, taktiikka-, voima-, kestävyys-, tai nopeusharjoite. Tässä luokituksessa ei saa jäädä kiinni yläkategorialuokituksiin, koska tämä sekoittaa merkittävästi tulkintaa. Vaikkapa ’pienpelit’ modaliteettina eivät riitä luokitukseksi, vaan sen tulee sisältää pelaajalukumäärä, kentän koko ja tavoite – eli päättyykö maalintekoon tai vaikkapa läpikuljetukseen/syöttöön määrätyistä porteista. Harjoituksen kuormituksessa on esimerkiksi merkittävä ero, jos 3vs3 –pienpeliä maaleihin pelattaisiin 20x15m –kokoisella kentällä verrattuna 30x20m –kenttään[24] – kts, taulukko 4. Suosittelen luomaan selkeät ja lyhyet harjoitusluokitukset joka harjoitteelle, jotta sen vaikutusta voidaan myöhemmin tarkastella ilman suurempia arvailuja.


Kuva 3. Esimerkki pienpelien modaliteettieroista jalkapallossa 
Määrä ja palautukset ovat suoraan keskenään yhteydessä harjoituskuormaa määrittäessä. Määrällä viitataan yksittäisen harjoitteen sarjojen ja toistojen lukumäärään tai kestoon  - riippuen modaliteetista. Esimerkiksi yllämainittujen 3vs3 –pienpelien tapauksessa tulisi määrittää: kuinka monta sarjaa (kuinka monta peliä), millä kestolla (per peli), ja mikä on palautumisaika (sekunneissa tai minuuteissa). Etenkin erilaisten pienpelien kohdalla yhdessä kentän koon ja pelaajalukumäärän kanssa, juurikin pelien kestot ja pelien välissä olevat palautumisjaksot määrittävät mitä aineenvaihdunnallista energiantuottojärjestelmää kuormitetaan eniten. Toisaalta voimaharjoituksissa keston sijaan lasketaan liikkeiden (esim. puolikyykky) toistomäärä. Kuormittavuudessa toimii likimain sama logiikka.


Kuva 4. Harjoitteiden määrät (sarjat, toistot) ja palautukset
Intensiteetin määrittämiseen käytettävät yksiköt vaihtelevat kaikista eniten modaliteetista riippuen. Kaikista ulkoisista tekijöistä, intensiteetti on merkittävämmin harjoitteen tavoitteeseen sidonnainen. Esimerkiksi suurin osa valmentajista peluuttaa määrättyjä pienpelejä puhtaasti teknis-taktisesta lähtökohdasta, jolloin intensiteetti määräytyy luonnollisesti kentän koon ja pelaajamäärän lisäksi myös sovellettavien sääntöjen/ohjeiden (esim. kosketukset) mukaisesti. Harjoitteen kokonaisvaltaisen kuormituksen etukäteen määrittely on täten vaikeampaa, jolloin myös sisäisten muuttujien seuraaminen korostuu, jotta päästään lähemmäksi lääketieteestä tuttua ns. ”annos-vaste mallintamista” myös yksilöllisessä harjoituskuormassa. Osassa harjoitteita, kuten määrätyn kestävyysominaisuuden parantamiseen tähtäävässä harjoitteessa, intensiteetti määritellään suoraan sisäisistä tekijöistä.


Kuva 5. Harjoitteiden intensiteettimääritykset


Sisäiset muuttujat


Taulukko 4. Pienpelien (jalkapallo) psyko-fysiologinen kuormittavuus[24]
Sydämen sykeseuranta joukkueharjoituksien aikana on varmaankin tunnetuin ja käytetyin teknologiaa sisältävä sisäisten muuttujien seurantamenetelmä kaikissa kestävyyspiirteitä sisältävässä urheilulajeissa. Vaikka menetelmä ei ole uusi, niin se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden systemaattisesti toteutettuna ja organisoituna harjoituskuorman toimivaan määrittelyyn. Isossa kuvassa, tämä mahdollistaa yksittäisten harjoitteiden (kts. taulukko xx) sydän- ja verenkiertoelimistön kuormituksen mallintamisen ko. toimintaympäristössä. Kuten taulukko 4. kuvaa, niin 4vs4 peleissä yhden kosketuksen pelaaminen nosti harjoituskuormitusta (87.6 % vs. 84.7 % HRmax) merkittävästi ns. vapaasta pelistä. Nyt tulee kuitenkin huomioida että kyseinen data kerättiin Norsunluurannikon A-maajoukkuepelaajilta, joka merkitsee ettei välttämättä vastaavaa kuormitustasoa nähdä alemmilla tasoilla (esim. junioreissa). Ideana ei ole kuitenkaan verrata muihin joukkueisiin, vaan pitkässä juoksussa kategorisoida harjoitteiden kuormitusta suhteessa toisiinsa ko. seuran/ympäristön pelaajilla. Nykyisellään bluetooth-teknologiaa käyttävät sykevyöt on helppo ottaa käyttöön suhteellisen edullisesti ja käyttää yhdessä tablettitietokoneiden kanssa myös kenttäolosuhteissa.


Kaavio 9. Subjektiivinen (RPE) harjoituskuorma[25]
Halvin ja nykyteknologialla helposti toteuttava menetelmä on RPE (eng. rate of perceived exertion), eli suomeksi subjektiivisen rasituskokemuksen, mittaaminen välittömästi harjoitustapahtumien jälkeen jokaiselta pelaajalta. Tähän voidaan käyttää joko alkuperäistä Borg-asteikkoa, jossa rasitustaso arvioidaan 6:sta (erittäin kevyt) 20:n (totaalinen uupumus) tai myöhemmin sovellettua versiota, CR10 (taulukko 5.). Italialaisten jalkapalloilijoiden harjoitusviikon rasitusta analysoineessa tutkimuksessa[25] CR10 –asteikko löydettiin luotettavaksi ja hyödylliseksi (kaavio 9.). Subjektiivisen rasituksen tulokset tulee kerätä pelaajilta 15 minuutin sisällä harjoituksen päättymisestä. Tämäkin onnistuu helposti tabletilla ja laskentataulukolla – ilman suurempaa ajankäyttöä datan keräämiseen/tallentamiseen.


Taulukko 5. Borg 10-asteikko (RPE)
Kolmas, ja tällä hetkellä taloudellisesti selkeästi kallein lisä sisäisten muuttujien seurantapatteristoon, on GPS/kiihdytin-vyöt, joilla pystytään jäljittämään pelaajien liikkumaa matkaa ja nopeutta, mutta ennen kaikkea kiihtyvyys- ja hidastusnopeutta (lue: suunnanmuutosnopeus), joilla harjoitteiden neuromuskulaarista ja aineenvaihdunnallista kuormaa voidaan hahmottaa tarkemmin pelaajakohtaisesti. Toisaalta GPS/kiihdytin-muuttujien tuloksien tulkinta muutoksena psyko-fysiologisessa suorituskykyvalmiudessa ei ole selvä ja/tai yksiselitteinen viittaus muutokseen rasitustilassa[3]. Juoksumatkat sekä -nopeudet eivät ole myöskään suoria sisäisten muuttujien mittareita, vaan ennemminkin näihin muutoksiin epäsuorasti yhteydessä olevia muuttujia. GPS/kiihdytin-teknologian hinta tulee kuitenkin tulevina vuosina laskemaan, joten tämänkin resurssin lisääminen harjoituskuorman seurantapatteristoon mahdollistuu myös Suomessa. En kuitenkaan suosittele priorisoimaan tätä teknologiaa RPE ja sykemittareiden edelle.

Sisäistä harjoituskuormaa hahmottavien mittauksien rajoittaminen 2-3 muuttujaan edesauttaa datan välitöntä visualisointia ja tarkkailua suhteessa ulkoiseen kuormaan poikkeavien tai erittäin säännöllisten trendien silmämääräiseen havaitsemiseen.

Palautuminen/kehittyminen

Joukkueurheilijan kehittymisen kannalta keskeinen tapahtumaketju käynnistyy harjoituksien ja pelien päätyttyä. Miten yksilön psyko-fysiologiset järjestelmät sopeutuvat noin 12-34 tuntia kestävän kuormitustauon aikana. Nimenomaan tänä ajanjaksona määräytyy pelaajan akuutti valmiustila seuraavaan tapahtumaan ja pääasialliseksi tehtäväksi valmennusryhmälle jää arvioida onko akuutti valmiustila tarvittavalla tasolla suunniteltua ulkoista harjoituskuormaa varten, jotta (1) harjoituskuorman aiheuttamat prosessit ovat tarkoituksenmukaisia viikko- (mikrosykli) sekä jaksotavoitteiden (mesosykli) kannalta ja (2) pelaajan altistaminen suhteettomalle loukkaantumis-/sairastumisriskille pystytään välttämään.

Yllämainitun päätöksen koostamista ja tekemistä helpottavat merkittävästi yksilöllinen annos-vaste mallinnus ulkoisten sekä sisäisten muuttujien suhteesta harjoituskuormassa. Jos tämä yhteys on selkeytynyt yksilötasolla, niin myös palautumisseurannan arvioinnissa päästään lähemmäksi tarvittavaa tarkkuutta.

Jaottelen kuvassa 2. esitetyn prosessin mukaisesti palautumiseen ja kehittymiseen vaikuttavat tekijät, sekä niiden vaikutusta palautumiseen kuvaavat muuttujat erikseen. Koska artikkelin aihe on testaaminen ja seuranta, en syvenny vaikuttavien tekijöiden osiossa suositeltaviin määriin tai interventioihin, vaan tuon ne enemmänkin esille osatekijöinä, joiden vaikutusta pyritään hahmottamaan osana kokonaisuutta. Näihin vaikuttavat mm. kilpailutyypit, pelien tiheys, sekä kyseisen joukkuelajin ja pelipaikan tarpeet.

Vaikuttavat tekijät

Keskiarvoisesti 8 tuntia unta yötä kohden on todettu huippu-urheilijan vähimmäistarpeeksi ilman palautumista hidastavaa vaikutusta[29]. Vieläkin merkittävämpää palautumisen kannalta on ymmärtää mitä tapahtuu palautumiselle ja suorituskyvylle, jos urheilija saa merkittävästi vähemmän unta kuin on arvioitu tarpeelliseksi. Univajeen (<5 tuntia/yö) on löydetty vaikuttavan negatiivisesti niin urheilijan akuuttiin tiedolliseen kuin taidolliseen suorituskykyyn [26, 27].

Ravinnolla viittaan päivittäisen kiinteään ja nestemäiseen ravinnon määrään sekä laatuun. Urheiluravinto on laajasti tutkittu alue, jossa on tunnistettu vahva laji- ja yksilöriippuvuus suosituksissa, ja tämä vaihtelee myös joukkuepalloilulajien välillä. Vesi on erittäin tärkeä elementti palautumisessa, joten sen tarkkailu on todella tärkeää. Urheilijoiden yksilöllinen energiantarve koostuu yksilön perusaineenvaihdunnan nopeudesta, yhdistettynä lyhyen ja pitkän ajan harjoitustavoitteisiin sekä akuuttiin harjoituskuormaan. Kiinteä ravinto koostuu makro- (hiilihydraatit, rasvat, proteiinit) sekä mikroravinteista (vitamiinit ja mineraalit), joiden suhde sekä määrä ovat niin laji-, sukupuoli-, ympäristö- kuin tavoiteriippuvaisia [28].

Ajanhallinnalla pyritään ymmärtämään yksilöiden joukkuetoiminnan ulkopuolista psyko-fysiologista kuormaa. Oli kyse sitten perheen, harrastuksien, muun fyysisen aktiviteetin, ja etenkin työn tai opiskelujen pariin suunnatusta käytöstä, on sillä vaikutus ihmisen toimintakykyyn korkean vaatimus- ja stressitason ympäristössä – kuten joukkueurheilussa. Näistä voi usein löytyä palautumiseen vaikuttavia psykologisia painetekijöitä, jotka täydentävät ymmärrystä urheilijan akuutista valmiudesta, ja etenkin sen mittaamisesta.

Fyysiset palautumistoimenpiteet pitävät sisällään kaikki palautumista tai tiettyä harjoitusadaptaatiota vahvistavat aktiviteetit. Oli kyseessä sitten staattinen venyttely, kävely, kylmä-/kuuma-/kontrastihoito, tai hieronta mainitakseni muutamia[5].

Kuvaavat muuttujat

Suurin osa edellä mainituista tekijöistä on mitattavissa ilmaiseksi ja ilman ulkopuolisten henkilö- ja työresurssien käyttämistä – kyselylomakkeella – kunhan patteriston suunnittelee tarkasti sekä aineiston käsittelyyn vaadittavat resurssit ymmärtäen. Tiedostaen suomalaisten joukkuepeliorganisaatioiden rajalliset resurssit, suosittelisin avointen kysymysten minimointia tai kokonaan välttämistä, koska ne a) vaativat päivittäistä läpiselaamista ajatuksella sekä b) luottamusta että niitä tulkitseva henkilö pystyy tulkitsemaan vastauksissa viestitettyjä tuntemuksia tarkasti. Taloustieteiden Nobel-palkinnonkin voittanut psykologi Daniel Kahnemann on osuvasti argumentoinut tutkimuksiensa ja käytännön kokemuksiensa pohjalta kuinka puhtaasti kvantitatiivisiin kyselylomakkeisiin luottaminen on nostanut arviontien laatua sekä tuottavuutta eri aloilla[30].


Taulukko 6. Hyvinvointikysely suomeksi (by Martin Buchheit)
Rasituksen, unen ja tunnepuolen laadullisia tekijöitä mittaamaan suunniteltu, tiettävästi urheilufysiologi Martin Buchheit luoma, määrällinen hyvinvointikysely (eng. Wellness-questionnaire) olisi helppo lisätä unen, ravinnon, nesteiden ja ajankäytön määrän rinnalle kyselylomakkeeseen. Kyselylomakkeen voi helposti luoda vaikka Googlen kautta ja vastaukset ohjata automatisoidusti laskentataulukkoon. Tämän jälkeen pelaajat tulee luonnollisesti kouluttaa vastaamaan säännöllisesti lomakkeeseen joka ilta. Jos haluaa luoda kehittyneemmän tietopankin ja tiedonkeruujärjestelmän, niin suositellen tutustumaan SurveyMonkeyn –kaltaisten yritysten tarjontaan.

Kehon paino on kokoava fyysinen mittari, vaikkakaan ei erittele kehonkoostumuksen (lihasmassa, rasva%, luumassa) suhteellisia muutoksia. Pelkästään 1-2 tunnin normaalilämpötilassa (20°C) pelatun ottelun aikana pelaajat menettävät hikoilun kautta painoa[31, 32]. Luonnollisesti sama pätee harjoitteluun. Paino on makrotason muuttuja, joka kuvaa nestetasapainon, aineenvaihdunnan ja hormonaalisen toiminnan muutoksia suhteessa harjoituskuormaan ja palautumiseen vaikuttaviin tekijöihin. Paino tulisi mitata poikkeuksetta samaan aikaan, ja mieluiten nimenomaan aamulla ennen aamiaista. Jos mittausta ei tehdä organisaation tiloissa, niin jäljelle jäävät mahdollisuudet ovat: langaton digitaalinen vaaka (tallentaa painon automaattisesti tietopankkiin) tai pelaaja raportoi painon osana kyselylomaketta (heikentää isossa kuvassa datan luotettavuutta).


Kaavio 10. Kevennyshyppysuoritus ottelun jälkeen[32]
Hyppytestit tuotiin jo esiin osana fyysistä testipatteristoa, mutta vanhemmissa junioreissa ja etenkin ammattilaistasolla ne toimivat myös otteluiden aiheuttaman alaraajojen neuromuskulaarisen rasituksen palautumisen seurantaan[5, 32]. Etenkin kevennyshyppyä (kaavio 10.) suosittelen räjähtävän voimantuoton seuraamiseen noin 3 kertaa viikossa (samaan vuorokauden aikaan) ja samassa kohtaa harjoitusta – mieluiten alkulämmittelyiden jälkeen. Mittauspäivät tulisi aina standardisoida suhteessa pelattuun otteluun ja hyppyjä suorittaa kolme (3) kappaletta per mittaus ja pelaaja, joista pelaajakohtaista keskiarvotulosta käytettäisiin analyysiin. Taas kerran tämän muuttujan jatkuva joukkue- ja pelaajakohtainen tarkkailu (muutaman mikrosyklin trendi) osana harjoituskuorman sekä palautumistoimenpiteen vuorovaikutusta myös saattaa ennaltaehkäistä loukkaantumisia harjoituksissa ja otteluissa.

Elektroniset urheilijakohtaiset mittarit. Etenkin suuren psyko-fysiologisen rasituksen lajeissa, kuten joukkuepallopelit, on jo vuosikymmeniä ymmärretty ettei rasitus koostu vain yhdestä fysiologisesta tai psykologisesta järjestelmästä, vaan ennemmin niiden yhteisvaikutuksesta. Silti urheilijan päivittäiseen seurantaan on pyritty etsimään kenttä-/kotiolosuhteissa mitattavaa päämuuttujaa, johon ensimmäiseksi sovellettiin sykevälivaihtelua (HRV), mutta pelkästään tähän pohjaavat ylikuormitusarviot ovat olleet vaihtelevia tarkkuudeltaan sekä luotettavuudeltaan[33]. Suomessa on tällä hetkellä myös yrityksiä (CheckMyLevel, Omegawave), jotka pyrkivät avaamaan ovea urheilijan akuutin valmiustilan ymmärtämiseen keskushermoston rasitustilan kautta – käyttämällä laajuudeltaan ja menetelmiltään eri mittareita. Nämä laitteet pystyvät lähettämään kotona tai kentällä mitatut tulokset välittömästi mobiilisovelluksien ja cloud-palveluiden kautta valmentajien analysoitaviksi. Molemmat pyrkivät antamaan ns. valmiusindeksin välittömän päätöksen tekemiseen, eli tarvitaanko muutoksia suunniteltuun harjoituskuormaan muokkaamalla ulkoisia muuttujia.


Kaavio 11. Sairastumiset 9-viikon aikana jalkapalloilijoilla ja opiskelijoilla[34]
Kaavio 12. S-IgA viikottaiset arvot jalkapalloilijoilla ja opiskelijoilla[34]
Vieläkin tarkempaan seurantaan voidaan käyttää biokemiallisia mittareita, jotka vaativat laadukkaan keräys- ja analysointilaitteiston, tarkasti valvotun ympäristön sekä mittausmenetelmän, ja osaavan/koulutetun näytteiden kerääjän/analysoijan. Urheilijoiden akuutin valmiuden ja harjoitusadaptaatioiden seurantaan käytetään niin hormonaalisia, aineenvaihdunnallisia, immunologisia kuin hematologisia muuttujia – analysoituna sylki-, veri- ja virtsanäytteistä[5]. Nopeaan reaaliaikaiseen sylkinäytteiden keräämiseen ja analysointiin on markkinoille tuotu jo laitteistoa. Kyseinen teknologia mahdollistaa mm. kortisolin, jota kutsutaan stressihormoniksi sekä mahdollisesti indikoi kasvavasta harjoituskuormasta, ja immunoglobin-A , jonka lasku ennusti 82% tapauksista ylähengitystieinfektion jalkapalloilijoilla (kaaviot 11. ja 12.) arvioinnit[34]. Biokemiallisten muuttujien mittaamisen hyöty kasvaa vasta kun muu seurantapatteristo on rakennettu ympärille huolellisesti.

Yhteenveto

Joukkueiden ja pelaajien pitkän aikavälin kehityksen analysointi ja mallintaminen tulisi olla joukkuepalloilulajien ehdoton ykkösprioriteetti. Tämän toteuttaminen vaatii kroonisten valmiuksien testaushierarkian sekä –patteriston uudelleenjäsentelyä organisaatiotasolla. Pelikeskeiseen testausmalliin siirtyminen vaatii luopumista epäpätevistä menetelmistä (esim. taitokisat nykymuodossaan), jotta kaikki mahdolliset aika- ja henkilöresurssit saadaan suunnattua eri tasoisten (globaalit & kontekstuaaliset) videoanalyysien käyttöönottoon. Mittareiden lukumäärä ja teknologinen edistyksellisyys eivät takaa selkeää analyysia ja mallintamista.

Akuutin valmiuden mittaamisessa ei ole tässä tapauksessa huomioitu viikoittaisia pelikeskeisiä suoritusmittareita, joka vaatisi merkittävät videoanalyysi- ja henkilöresurssit organisaation puolesta. Tärkeintä on kuitenkin tässä vaiheessa että mahdollisimman moni pelaaja nuorisoakatemioissa kuin ammattilaistasolla saadaan pidettyä terveenä ja harjoitusvalmiina, jotta kroonisen valmiuden jatkuva kehittyminen on mahdollista.

Osa 1: esittely

Osa 2: testaaminen (krooninen valmius)

Voit ladata koko artikkelikokonaisuuden TÄÄLTÄ.


Lähdeluettelo:

(PMID-koodit lisäämällä osoitteen: pubmed.com/ perään pääsee lukemaan tiivistelmän ko. tutkimuksesta, esim. www.pubmed.com/23661303)

[1] Fomin R, Nasedkin V. (2013) WHITE PAPER: Effective management of athlete preparation, Omegawave (Espoo, Finland).

[2] Anderson C, Sally D. (2013) The Numbers Game: why everything you know about football is wrong.

[3] Carling . (2013) Interpreting physical performance in professional soccer match-play: should we be more pragmatic in our approach?, PMID: 23661303

[4] Bangsbo J, Iaia FM, Krustrup P. (2008) The Yo-Yo Intermittent Recovery Test: A useful tool for evaluation of physical performance in intermittent sports, PMID: 18081366

[5] Cardinale M, Newton R, Nosaka K. (2011) Strength and Conditioning: Biological Principles and Practical Applications, 1st Edition, Wiley-Blackwell, United Kingdom

[6] Wisloff U, Castagna C, Helgerud J, Jones R, Hoff J. (2004) Strong correlation of maximal squat strength with sprint performance and vertical jump height in elite soccer players, PMID: 15155427

[7] Cronin JB, Hansen KT. (2005) Strength and Power Predictors of Sports Speed, PMID: 15903374

[8] Stolen T, Chamari K, Castagna C, Wisloff U. (2005) Physiology of Soccer: An update, PMID: 15974635

[9] Cometti G, Maffiuletti NA, Pousson M, Chatard JC, Maffulli N. (2001) Isokinetic strength and anaerobic power of elite, subelite and amateur French soccer players, PMID: 11258641

[10] Sheppard JM, Young WB, Doyle TLA, Sheppard TA, Newton RU. (2006) An evaluation of a new test of reactive agility and its relationship to sprint speed and change of direction speed, PMID: 16844413

[11] Clifton DR, Harrison BC, Hertel J, Hart JM. (2013) Relationship between functional assessments and exercise-related changes during static balance, PMID: 22692124

[12] Beach TA, Frost DM, Callaghan JP. (2014) FMSTM scores and low-back loading during lifting – Whole-body movement screening as an ergonomic tool?, PMID: 23876984

[13] Dalling JM, Benjaminse A, Lemmink KA. (2012) Which screening tools can predict injury to the lower extremities in team sports?: a systematic review, PMID: 22909185

[14] Vestberg T, Gustafson R, Maurex L, Ingvar M, Petrovic P. (2012) Executive functions predict the success of top-soccer players, PMID: 22496850

[15] Abreu AM, Macaluso E, Azevedo RT, Cesari P, Urgesi C, Aglioti SM. (2012) Action anticipation beyond the action observation network: a functional magnetic resonance imaging study in expert basketball players, PMID: 22541026

[16] Martell SG, Vickers JN. (2004) Gaze characteristics of elite and near-elite athletes in ice hockey defensive tactics, PMID: 15063049

[17] Vickers JN. (2011) Mind over muscle: the role of gaze control, spatial cognition, and the quiet eye in motor expertise, PMID: 21656242

[18] Ali A. (2011) Measuring soccer skill performance: a review, PMID: 21210855

[19] Carling C. (2011) Influence of opposition team formation on physical and skill-related performance in a professional soccer team, European Journal of Sport Science, 11:3, 155-164

[20] Rampinini E, Impellizzeri FM, Castagna C, Coutts AJ, Wisloff U. (2009) Technical performance during soccer matches of the Italian Serie A league: effect of fatigue and competitive level, PMID: 18083631

[21] Meeusen R, Duclos M, Foster C, Fry A, Gleeson M, Nieman D, Raglin J, Rietjens G, Steinacker J, Urhausen A. (2013) Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: joint consensus statement of the European College of Sport Science and the American College of Sports Medicine, PMID: 23247672

[22] Bengtsson H, Ekstrand J, Hägglund M. (2013) Muscle injury rates in professional football increase with fixture congestion: an 11-year follow-up of the UEFA Champions League injury study, PMID: 23851296

[23] Dvorak J, Junge A, Derman W, Schwellnus M. (2011) Injuries and illnesses of football players during the 2010 FIFA World Cup, PMID: 21257668

[24] Dellal A, Chamari K, Owen AL, Wong DP, Lago-Penas C, Hill-Haas S. (2011) Influence of technical instructions on the physiological and physical demands of small-sided soccer games, European Journal of Sport Science, 11:5, 341-346

[25] Impellizzeri FM, Rampinini E, Coutts AJ, Sassi A, Marcora SM. (2004) Use of RPE-based training load in soccer, PMID: 15179175

[26] Lucas SJ, Anson JG, Palmer CD, Hellemans IJ, Cotter JD. (2009) The impact of 100 hours of exercise and sleep deprivation on cognitive function and physical capacities, PMID: 19437188

[27] Cook CJ, Crewther BT, Kilduff LP, Drawer S, Gaviglio CM. (2011) Skill execution and sleep deprivation: effects of acute caffeine or creatine supplementation – a randomized placebo-controlled trial, PMID: 21324203

[28] Burke LM, Meyer NL, Pearce J. (2013) National Nutritional Programs for the 2012 London Olympic Games: a systematic approach by three different countries, PMID: 23899758

[29] Nédélec M, McCall A, Carling C, Legall F, Berthoin S, Dupont G. (2013) Recovery in soccer: part II – recovery strategies, PMID: 23315753

[30] Kahnemann D. (2011) Thinking fast and slow, 1st Edition, Farrar, Straus and Giroux

[31] Harvey G, Meir R, Brooks L, Holloway K. (2008) The use of body mass changes as a practical measure of dehydration in team sports, PMID: 17888734

[32] Andersson H, Raastad T, Nilsson J, Paulsen G, Garthe I, Kadi F. (2008) Neuromuscular fatigue and recovery in elite female soccer: effects of active recovery, PMID: 18202563

[33] Bosquet L, Merkari S, Arvisais D, Aubert AE. (2008) Is heart rate a convenient tool to monitor over-reaching? A systematic review of the literature, PMID: 18308872

[34] Putlur P, Foster C, Miskowski JA. (2004) Alteration of immune function in women collegiate soccer players and collegiate students, Journal Sports Science & Medicine, 3, 234-243

[35] Bar-Yam Y. (2001) Introducing complex systems, In International conference on complex systems, Nashua, New Hampshire

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti