Terveellisen ja pitkäkestoisen elämän salaisuutena
perimätekijöiden lisäksi pidetään elämäntapatekijöitä kuten liikunta,
elämänhallinta (esim. unen määrä, stressinhalinta jne) ja
terveellinen/monipuolinen ravinto. Haasteeksi yksittäisen ihmisen
terveyskäyttäytymiselle muodostuu edellä mainittujen termien väljyys ja
määrittämättömyys, joka vaikuttaa myös ko. ohjeiden sisäistämiseen sekä
säännölliseen noudattamiseen. Tässä artikkelissa keskitytään ainoastaan ravinnon
suhteeseen sydän- ja verenkiertoelimien pitkäaikaissairausriskeihin. Suurin osa
esimerkeistä tulee kuitenkin Yhdysvaltojen tilastoista.
Kaavio 1. Modernit terveysriskit (WHO, 2009) |
Aluksi joudutaan käsittelemään kaikista epämukavinta
aihetta: kuolemaa sekä elintapojen suhdetta kuolemanriskiin. Lyhyen
tilastokatsauksen aika siis.
Vuonna 2009 Maailman terveysjärjestön (WHO) julkaisemassa raportissa
johtavaksi kuolemaan johtavaksi terveysriskiksi määriteltiin korkea verenpaine
(data vuodelta 2004). Korkean tulotason maissa, kuten Suomessa, johtavana
riskinä oli taas tupakanpoltto (17.9%), korkea verenpaine (16.8%) kannoillaan.
Alle 10% kontribuution kuolemanriskiin (8.4%>2.5%) antoivat kronologisessa
järjestyksessä: ylipaino, liikunnan puute, korkea verensokeri, korkea kolesteroli
ja matala vihanneksien/hedelmien määrä ravinnossa.
Kiitos lääketieteen ja lääketeollisuuden nopean kehityksen
1900- ja 2000-luvuilla, yllämainittuja terveysriskejä pystytään yhä paremmin
hallitsemaan ja näin ollen mahdollistamaan keskiarvoisen eliniän kasvu tulevina
vuosikymmeninä. Miten käy sitten elämänlaadulle? Heikommin. Elämänlaatua
heikentävien pitkäaikaissairauksiin johtavien riskitekijöiden top 7
(10.7%>3.4%) korkean tulotason maissa samaisessa WHO-raportissa oli:
tupakanpoltto, alkoholi, ylipaino, korkea verenpaine, korkea verensokeri,
liikunnan puute ja korkea kolesteroli. Nykyisen trendin jatkuessa kustannukset
julkisen puolen terveydenhuoltopalveluille tulevat väistämättä kasvamaan
entisestään, joten aihe ei ainoastaan tule vaikuttamaan tulevaisuudessa yksityishenkilöiden
sydämiin, vaan myös kukkaroihin.
Kolesteroli ja
sydänsairaudet
Kaavio 2. Iskeemisen sydänsairauden riskitekijät (WHO, 2009) |
WHO-raportti viittasi korkeaan kolesteroliin niin kuoleman-
kuin yleisenä terveysriskinä, vaikka prosentuaalisesti ei top-5 riskeihin kuulunut.
Miten nuo riskitekijät sitten liittyvät sydänsairauksien riskiin? Yllä olevassa
WHO-raportista julkaistussa kaaviossa kuvataan eri tekijöiden skemaattista
syy-seuraussuhdetta iskeemiseen sydänsairauteen.
Korkealla kolesterolilla on jonkinasteinen vaikutus
iskeemiseen sydänsairauden riskiin, mutta kuinka paljon. Toiseksi, mitkä
ravintotekijät taas vaikuttavat kolesteroliarvoihin?
Näihin kysymyksiin vastaamiseen on oman
kirjallisuustulkinnan sijaan mielenkiintoisempaa tuoda kaksi asiaan vihkiytyneen
akateemikon: professori Tim Noakes’n ja professori Jacques E. Rossouw’n
videoesitystä aiheesta, jotka nauhoitettiin vuonna 2012 Cape Townin
(Etelä-Afrikka) yliopistossa järjestetyssä väittelytilaisuudessa. Väittäjien
esityksiä seuraa siis väittelypaneeli, jossa kysymyksiä esittävät muut paikalla
olevat tutkijat. Vaikka tilaisuus ei varmasti täytä keltaisen lehdistön
viihdekynnystä raflaavien artikkeleiden julkaisemiseksi, on esitetty
informaatio laadukasta ja sopivasti katsojan uskomuksia haastavaa/vahvistavaa.
Tässä vaiheessa on myös tarpeellista tehdä selkeä erotus
kolesteroli-termin käytössä. Haitallisen korkean kolesterolin viittaukset (myös
WHO-raportissa) ovat osoitettu nimenomaisesti LDL-kolesteroli (eng. low density
lipids), joista terveydelle haitallisia on LDL-C kolesteroli. Vastaavasti
HDL-kolesteroli (eng. high density lipids) on positiivinen tekijä terveydelle
useimpien tutkimuksien pohjalta. Kyseisen väittelyn ytimessä on ns. ravinto-sydän
hypoteesi (eng. the diet-heart hypothesis).
Esityksessään
professori Noakes argumentoi ettei kolesteroli ole merkittävä riskitekijä
sydänsairauksien kannalta, ja hyökkää samalla nykyisiä länsimaisia
ravintosuosituksia vastaan. Noakes käyttää meta-analyysien ohella runsaasti
antropologista ja ekonomista informaatiota argumenttiensa muodostamiseen.
Esityksessä esittelee viisi pääpremissiä ravinto-sydän hypoteesin epäpätevyys-argumentille,
jotka ovat: (1) tyydyttyneillä (eläin) rasvoilla ei ole yhteyttä
sydänsairauksiin, (2) viiden vuoden sisällä nykyisellään vallitsevien (vuonna
1977 määritellyt) ravintosuositusten käyttöönotosta Yhdysvalloissa tyyppi 2
diabetes- ja ylipainoluvut lähtivät räjähdysmäiseen kasvuun – johtuen
kasvaneesta hiilihydraattimäärästä ravinnossa. Seuraavaksi, (3)
hiilihydraattien aiheuttama kasvu em. tilastoissa johtuisi taas geneettisestä
taipumuksesta ns. hiilihydraatti-resistanssille (ei siis insuliini-resistanssille,
jos oikein ymmärsin), (4) runsasrasvainen ravinto peruuttaa melkein kaikki
tunnetut sepelvaltimon riskitekijät ihmisillä, joilla on
hiilihydraatti-resistanssi, kun taas runsashiilihydraattinen ravinto pahentaa.
Viimeiseksi (5) 48 836-osallistujaa sisältävä naisten terveysaloite (Women’s
Health Initiative) todistaa vuoden 1977 ravintosuositusten kiihdyttävän sydän-
tai diabetes-taudin etenemistä, ja siksi todistaa ravinto-sydän hypoteesin
vääräksi. Professori Noakes toteaa lopuksi Yhdysvaltojen ravintosuositusten
olevan viimeisen 60 vuoden ajalta vääriä.
Vastaväittäjä professori Rossouw, joka oli projektijohtajana
Noakesin esityksessä mainitussa Women’s Health Initiative –tutkimuksessa,
tokaisi Noakesin tulkinnat tuon tutkimuksen tuloksista olivat täysin vääriä
(riippumatta oikeellisuudesta – voiko muuta odottaakaan?). Rossouw’n esitys
alkoi lyhyellä biokemiallisella kuvauksella HDL- ja LDL-kolesterolien eroista
(esim. tiheys ja määrä). Pohjautuen laajaan meta-analyyseihin (ainoastaan RCT)
hän argumentoi olemassa olevaan näyttöön perustuen LDL-C kolesterolin olevan
ainoa luotettava ennustaja sydänsairauksille, kun taas HDL ja trioglyseridit
olivat heikkoja ennustajia. Ravinto-sydän
hypoteesin puolustukseen Rossouw esitti muutamia eri kohortteja, ml. kuuluisan
suomalaisen Pohjois-Karjala tutkimuksen (1972-1997), joiden tuloksien pohjalta
pääteltiin ravinnossa esiintyvien tyydyttyneiden rasvojen ja LDL-C kolesterolin
välillä olevan yhteys. Hiilihydraattien vaikutuksesta sydänsairausriskiin,
Rossouw viittasi tutkimuksiin, jotka osoittivat ainoastaan korkean glykeemisen
indeksin (High GI) ravinnon nostavan riskiä, kun taas keski- tai matalan
glykeemisen indeksin ravinnon laskevan sydänsairauden riskiä. Erikseen vielä
korostettiin täysjyväviljojen sydänsairauksilta suojaavaa vaikutusta. Esityksen
loppupuolella käsiteltiin vielä tarkemmin ravinnon ja painon suhdetta, sekä
viitattiin kokonaisenergiamäärään päätekijänä painonhallinnassa, riippumatta makroravinteista.
Väittelijöiden esityksiä seurasi 45 minuutin
kyselytilaisuus, jossa muut tutkijat esittivät kysymyksiä molemmille liittyen
esitettyyn näyttöön sekä argumentteihin.
Professori Noakes väitti ettei yleisesti ravinnon suhteessa pitkäaikaissairauksiin
huomioida aivojen ja kehon endokriinijärjestelmän vaikutusta tarpeeksi
homeostaasin ylläpitoon. Yleisesti suositeltavan ravinnon osalta molemmat
yhtyivät näkemykseen, jossa ”hienostettuja” hiilihydraatteja (eng. refined
carbohydrates), teollisesti käsiteltyjä rasvoja ja prosessoituja tuotteita
(esim. lihaa) ovat haitallisia ja tulisi aktiivisesti välttää ravinnossa.
Suurimmat erot syntyivät taas professori Rossouw’n, yleisten ravintosuositusten
mukaisesti, välttämään eläinrasvoja (etenkin punainen liha) ja syömään
täysjyväviljatuotteita sekä hedelmiä runsaasti osana ravintoa. Professori
Noakes taas aktiivisesti välttämään kaikkia runsaan hiilihydraatin lähteitä,
etenkin viljoja, ja korvaamaan nuo rasvoilla – ml. eläinrasvat.
Suosittelen jokaisen aiheesta kiinnostuneen tutustumaan
videoihin ja materiaaleihin. Esitykset tarjosivat paljon myös viitteitä
aineenvaihdunnallisten oireyhtymien (etenkin tyyppi 2 diabetes) ja ylipainon
vaikutuksesta sydänsairauksiin. Tim Noakesin ehdottaman perimäpohjaisen
hiilihydraatti-resistanssin vaikutuksesta, esiintyvyyden laajuudesta, sekä
roolista aineenvaihdunnallisissa oireyhtymiin toivottavasti löytyy enemmän
tutkimusnäyttöä selkeyttämään tilannetta. Tieteellinen näyttö joka tapauksessa
tukee vahvasti välttämään säännöllisiä vierailuja eines- ja makeishyllyille,
sekä pikaruokaravintoloihin. Muut johtopäätökset suosittelen jokaisen
muodostamaan itse.
Lähteet:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti